Mat som räcker i evigheter

I fredags stod denna paj på menyn efter att jag hittat receptet på Tasteline.se.
Så goda grejjor det finns att göra alltså! Denna blev gudomlig!

Italiensk paj med salami



Pajdeg
3 dl  vetemjöl
125 gram  smör
1,5 msk  vatten, ca
1 krm  salt

Fyllning
1 burk(ar)  paprika, grillade i olja, strimade
1 burk(ar)  kronärtskocksbottnar, marinerade i olja
1 dl  parmesanost, riven
1 dl  lagrad ost, riven, typ västerbottensost
3 st  ägg
2 dl  mjölk
salt och svartpeppar, nymalen

Sallad
rucola, 1 näve
100 gram  körsbärstomater, halverade
1 dl  svarta oliver med kärna
8 skiva(or)  salami, italiensk
olivolja
flingsalt
svartpeppar, nymalen


Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.

Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter tills det fått vacker färg. Sänk värmen till 200 grader.

Låt det mesta av oljan rinna av från paprikor och kronärtskockor. Lägg dem i pajskalet och fördela riven parmesan och lagrad ost över.

Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar och häll över. Grädda pajen ca 20 minuter tills äggstanningen är fast. Låt svalna lite.

Blanda rucola, körsbärstomater och oliver med lite olja, salt och peppar. Lägg salladen som en hög i mitten och garnera med salami runtom.




Sedan på söndagen när vi fått i oss hela pajen blev det mer mat som räckte länge, nämligen pizza efter mitt favoritrecept:


Godaste pizzan (ca en plåt)



5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl olja
1 tsk salt
3 dl mjölk

Blanda ihop allt i tur och ordning. Kavla ut på bakplåtspapper. Kasta sen på:

1 burk krossade tomater (ev blandat med lite tomatpuré)
valfri garnering (grekisk, orientale, bananpizza eller pepperoni kanske?)
riven ost eller mozarellaost

In i ugnen i ca 15 minuter i 225 grader.



Grattis! Nu är det bara att mumsa på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0