Iskallt begär

Det var visserligen ett par veckor sen nu men här kommer de i alla fall. Några bilder från kära Island. Ååååh, jag vill ju åka dit snart igen! Ett land jag verkligen kan rekommendera varmt till den som gillar lite äventyr!

Lilla mor och lilla jag var det återigen som åkte på denna tripp. Vi hade båda längtat som tokiga tillbaka sen vi åkte hem därifrån för undefär två år sedan.

Denna gång sod det på löpsedlarna bara ett par veckor innan att det var vulkanutbrott på Island nu igen. Vår resa var hotad! Men tack och lov så blev det inte mycket till aska eller någon mer större aktivitet så vi kunde tryggt åka dit och kika oss runt.Dag 1

Här väntas det på planet på Arlanda. Otåligt och nyfiket. Kommer det se likadant ut som sist? Kommer vi trivas lika bra? Har vi inte lessnat snart? Kargt och konstigt landskap med läskiga vulkaner överallt. Nä sörrö! Icke sa nicke! Är det min finska sida eller den lilla sisun som trivs så bra på Island tro? Något måste det ju vara. Thihi.En tre timmars flygtur senare var vi framme. Skönt med fast mark under fötterna igen.
På bussen på väg mot hotellet blev det många bilder och "åååh, så mysigt". Vi båda hade verkligen saknat det där platta speciella landskapet där det skjuter upp makalösa berg (läs läskiga vulkaner) här och var. Så vackert och annorlunda!På hotell Cabin, som ligger strax utanför centrum, blev det till att gömma sig på rummet en liten stund. Därefter en promenad runt i blåsten och in i en liten butik för att shoppa med oss lite gott och nytt.
Men då vi var hungriga som djur var det till slut bara mat som gällde. Hotellets buffé rättare sagt. Det var bara att hugga in!Dag 2

Efter att ha däckat sov vi gott i lugn och ro på det lilla hotellet. Att tänka på när man ska åka till Island är att inte välja ett hotell mitt i stan i Reykjavik då de ska ha ett sjujäkla uteliv som hörs sent in på nätterna för alla som bor i krokarna. Men att delta i det där utelivet någon vacker dag vore nog inte helt fel det heller då de är kända för att kunna parta loss riktigt ordentligt. Hihi. Nästa gång kanske?

Upp och hoppa alla fall. Vi fick inte missa bussen till vår utflykt mot sydkusten ju!
Det var bara att bylta på sig allt varmt man kunde hitta och rulla in sig i hissen. Wiiiiie!

Så underbart det var att få komma ut på landsbygden igen. Folkfritt med bara massa vacker natur.
Islandshästar, små söta får olika färger, svart aska och vita snöfläckar om vartannat... Det hade bara snöat på de lite högre höjderna de senaste tio åren dock. Guiden sa att de alla längtade efter en riktig vinter snart igen med snö i massor. Kanske är det klimatförändringarna som ställt till det för dem? Man får lite mer insikt när man åker runt i världen lite. Tråkigt tråkigt...
Växthuseffekt har de ju lite själva med ändå. Hihi. Dessa lysande spektakel är några av de som förser islänningarna med vitaminerna de behöver. Mycket mer än hälften (65% om jag minns rätt) av allt frukt och grönt som de äter importeras förståerligt nog. Jag minns sist när vi var på Island och det hade varit jordbävning ett halvår innan, då hade ett par växthus fått lagas efter att ha blivit lite omskakade. Så det kan gå...


Hela 8 timmar lång var hela sydkustturen, vi åkte innan det ljusnade och kom tillbaka till hotellet när de hade blivit mörkt igen. Mycket hann vi se på vägen.
Stopp vid en liten butik där vi passade på att shoppa lite knasigt godis och några små souvenirer. Nära den här låg vulkanen som hade utbrott senast och ställde till det för alla små flygplan minsann. Thihi.Dessa superjeepar fanns då överallt. Såklart kunde man även åka på tur i ena riktiga monstervarianter av såna med. Jeepar överhuvudtaget verkar var och varannan islänning äga. Men det är nog det enda som biter på den galna naturen och de hårda vintrarna.


Helka åkte vi förbi med. Vad läckert att få se en sån mäktig vulkan.
Men på denna bilden är då istället den busiga vulkanen som ställde till det sist. Eyjafjallajökull, en riktig tungvrickning!
Marken runt om var helt svart av aska. När det blåser upp var det ingen höjdare att vara där, det ska kännas i lungorna sades det... Huga!


Frusna vattenfall var det gott om. Får hoppas man får se detta någon sommar istället, måste vara vackert!
Vissa berg var så höga så man fick ju nästan nackspärr! Thihi.Amdra ställen var så platta så man kunde se hur långt som helst tyckte man...


Mellan dessa två berg gömmer sig en glaciär. Lite skitig av all vulkanaska som yrt runt. "We like our glaciers white and shiny", sa guiden och suckade.


Ett museum som var riktigt intressant besökte vi även. Gamla saker som hade donerats, samlats och skramlats ihop. Dåtidens råttfällor, rep av hästhår, mattor och prydnadssaker.

Där hade de även sparat några hus där man kunde krypa in och se hur de levde förr i tiden. Cozy!
Inrett hade de gjort riktigt sött. Vilket tålamod de hade förr i tiden att tillverka så mycket vackert.

 

Sen var det bara att åka vidare, ännu längre söderut.

 

Väl framme vid vårat mål fick jag en blöt puss av denna söta lilla parvel som bodde på Islands sydligaste bondgård! Åh, jag föll direkt! Så lättflirtad! Ville bara ta med vovven hem ju!


 

Strandpromenaden gick inte av för hackor sen. Kolsvart lavastrand, runda ihåliga lavastenar och naturens egenskapade skulpturer en bit ut i havet. Dessvärre livsfarligt att bada då strömmarna var riktigt starka och vågorna olika stora varje gång, man visste aldrig vad som skulle komma härnäst.
Bondgårdens får var ena modiga får eller kanske bara rent av dumma fårskallar. Hursomhelst så klättrade de mer än halvvägs upp på detta berg för att beta. Godare gräs där tro?Efter lite isländsk köttsoppa, garnshopping och en skumpig tur på halvt omöjlig väg med jättebranta backar en vanlig bil aldrig skulle klara av, stannade vår superbuss vid en glaciär.  Kul att få kika på en sån på lite närmare håll.


Slutstoppen blev två vattenfall. Det första lite större......men det andra inte mindre mäktigt för det.


Vid det andra vattenfallets fot växte det så söta isformationer. Såg ut som en hel armé av iskrigare redo att gå till attack!


Kvällens middag blev en höjdare! Vi satte tänderna i varsin vikval! Tyvärr glömde jag kameran, men ojoj, det måste jag äta snart igen. Ett väldigt annorlunda kött med en helt ny smak vilken av mycket var mersmak... Haha.Dag 3

Ny dag, nytt uppdrag!

Jaaa! Nu jäklar var det shopping som gällde! Men stadsturen började ju såklart några meter framför hotellet där vi bara ville njuta av utsikten en stund. Vilken jäkla lyx och se detta när man kliver upp på morgonen, så bra islänningarna har det! I alla fall de som har fönsterna åt rätt håll.
Det är så mysigt att gå och shoppa lite lugnt, och när man tittar ner för backen så ser man fortfarande vikens vackert blå vatten och snötäckta bergstoppar. Snacka om go shoppingdag med superbonus!Mellan butikerna blev det även ett besök i den vackra kyrkan mitt i stan. Den skall likna en vulkan även om jag mest kallar den rymdskepp. Riktigt cool i alla fall! Hehe.

Allt inne i kyrkan var designat i samma anda, till och med predikstolen.

Förutom lite mer garnbollar till min samling hittade jag världens coolaste present till brorsan som är frälst i allt som har med egenskapad konst att göra. En hand för tusan! Att böja och bända till som man vill och sen rita av. Såååå smart om jag får säga det själv. Thihi.


Man får ju inte glömma bort att skämma bort sig själv med. Så i en favoritbutik hittade jag dessa ugnsformar och små askar med söta kattbilder på. Nä, ibland kan man inte motstå!


Annars blev det ny fiskejacka, örhängen, en termometer i form av en ödla och annat smått och gott. Så mycket kul de hade, man ångrar än att man inte shoppade mer när man hade chansen.

Nog sov vi gott sen efter att ha tassat runt hela dagen. Det vara bara att däcka återigen. Thihi.


Dag 4

Frukost runt fyra på morgonen är ju inte så lajbans nej. Men man får väl skylla sig själv som tar ett sånt tidigt flyg. Haha.
Klockan fem satt vi på bussen och klockan åtta skulle planet gå.
Stressigt som tusan var det såklart på flygplatsen ändå, det var bara att roffa åt sig lite av varje fort som tusan i taxfreebutikerna! Isländsk öl till sambon, isländskt godis till mig...

Iiiiiih! När vi stressade som mest och precis skulle gå mot gaten så ville jag bara skrika av lycka som en liten fjortistjej! Victorias secrets parfymer och body lotion och läppglans och iiiiiiiih! Tyvärr inga underkläder men... Iiiiiiih! Jag måååste ha!
Men fy så svårt å välja, det gick ju bara inte och mamma som inte förstod min desperation stampade bara otåligt och kikade frenetiskt på armbandsuret.

Dessa hann jag i alla fall roffa åt mig. Och oj, jag ångrar det inte en sekund.
Läppglans med jordgubbssmak och bodylotion som doftar underbart till och med dagen efter jag smörjt in det! I'm in heaven!Flygresan hem hette inte duga dårå. Jag har nog aldrig varit med om att det skakat, dragit i och blåst så mycket när planet lyft. Luftgropar och skumpeliskump. Skulle vi verkligen komma hem? Vilka vindar! Hjälp!

Men jodå, nu sitter jag ju här och bloggar tryggt så nog lyckades vi komma hem med tack och lov. Även om jag inte hade klagat över att ha fått stanna någon vecka till och bara njutit av alla äventyr. För ska man ha äventyr så ska man ta mej fan åka till Island! Därmed pasta... med skinksås!


En sammanfattning dårå...

Jo, klart jag vill åka dit snart igen! Hade varit kul att få se ett lite mer grönt Island. Sist jag var där var det ju också vinter, i december rättare sagt. Men nu har jag varit där i december och november alltså, tio månader kvar att undersöka alltså? Thihi.

Själva islänningarna dårå. Jo, de är ett lite speciellt folk. Inte så pratiga och servicemindade som oss svenskar.
Ett roligt exempel var när mamma skulle köpa frimärken i hotellreceptionen.

"Hello, do you have stamps?" undrade mamma.

"Yes!" svarade hotellreceptionisten kort och glatt.

Hotellreceptionisten satt bara där och väntade och väntade på fler frågor istället för att fråga hur många vi ville ha eller att ta fram ett par frimärken. Thihi. Så det blev tyst i några pinsamma sekunder när han väntade och vi bara var allmänt förvirrade.

"Um... can we have a look at them?"

"Sure!"

Och så öppnande han lådan precis bredvid sig och plockade fram dem. Man är liksom lite bortskämd när allt servicefolk här i Sverige säkert istället även skulle försöka kränga på en vykort och kartor när de fick chansen.

De flesta islänningar var likadana till sättet. Väldigt korta och höll sig i sina hörn eller bakom disken i butikerna. Gav den information man frågade om men inte ett ord mer. Thihi. Så man fick vara beredd på att luska ordentligt om man inte hade koll riktigt på något. Men trevliga var de alla, det måste jag absolut medge. Bara lite korta i sina svar, man kan ju faktiskt inte veta allt som turist. Thihi.

Men men, ett underbart land! Om jag inte tjatat nog om det. Åk dit för fasen!

Min käre sambo verkar förresten vara väldigt sugen på att åka, så jag hoppas på en tur till våren eller försommaren igen! Då såklart med fiske som är ett absolut måste! Köra superjeep var han också sugen på, och njae, jag klagar ju förstås inte. Önskar istället jag hade ett körkort så jag kunde få dra på jag med i en sån. Haha.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0